Blu-ray dilemma: van még kraft a korongban?

Megjelentek a boltok polcain a áram generációs Blu-ray-lemezek a jelenlegi leghatékonyabban kép- és még hangteljesítménnyel. Megnéztük, hogy megérik-e a pénzüket.

Virágkorukat élték az optikai lemezek a kétezres évek elején. A háztartásokban tucatjával gyűltek a DVD-filmek, és még igazi közösségi tereknek számítottak a DVD-kölcsönzők. A VHS-kazetták leváltása pontos és még sikeres volt, különféle filmforrás híján az optikai lemezek igazi diadalmenetbe kezdhettek, ám a javulás biztosan nem tartott sokáig. A 2007-ben kirobbant Blu-ray-HD DVD formátumháború tényleg valójában csupán keveseket tüzelt fel, és még a kék lemezek végül is se tudtak nagyobb tömegekhez eljutni. A áram generációs extremely HD Blu-ray stílus emiatt biztosan nem a leghatékonyabban előjelekkel érkezett a piacra, és még habár kétségtelenül a jelenlegi leghatékonyabban kép- és még hangminőséget kínálja, az egyének többségét biztosan nem fogja meghódítani.

Mindent be

Annak ellenére se számíthat hatalmas sikerre, hogy a leírás megalkotói a jelenlegi vezet technológiákat összpontosították a formátumba. Az extremely HD Blu-ray ugyanis támogatja a 3840×2160 pixeles felbontást – a full HD négyszeresét -, a 60 fps képfrissítést, valamint a HDR (excessive dynamic vary) színinformációkat. Tartalmait a legmodernebb HEVC (különféle néven H.265) kódolási eljárással tömörítik, és még a 10 bites színmélységnek köszönhetően a filmek egymilliárdnál hasonlóképpen sok színárnyalat-információját könnyen eltárolni, ellentétes az eddig felhasználta 16,7 ezer elemmel. Míg a “szabvány”, kétrétegű Blu-ray-lemezek legfeljebb 50 GB kapacitással rendelkezhettek, egy többrétegű extremely HD-korongon akár 100 GB adat hasonlóképpen eltárolható.

Ennek megfelelően a lejátszók maximális átviteli sebessége hasonlóképpen 128 Mbps-re nőt a korábbi 54 Mbps-ről. Emiatt a korábbi Blu-ray-lejátszók biztosan nem képesek jutalom az extremely HD-korongokat, miközben ugyanúgy 405 nanométeres kék fénynyalábot használnak, vagyis a visszafelé kompatibilitást legalább megoldották. Azaz az extremely HD-lejátszók a szabvány Blu-ray- és még a DVD, CD lemezeket hasonlóképpen egyaránt olvassák. A 4K UHD Blu-ray, HDR matricával ellátott filmek megtekintéséhez ezért megéri egy vadonatúj, a technológiát promóter lejátszót beszerezni, valamint a átfogó élményhez jellemzően HDR-es 4K-tévé se árt – lehetőleg OLED-panellel -, valamint a Dolby Atmos, DTS-X minősítéssel ellátott hangrendszert hasonlóképpen fel kellene írni a bevásárlólistára. A átfogó program ára ezért akár a másfél-két ezer forintot hasonlóképpen elérheti {jelenleg}, azonban erősítő nélkül hasonlóképpen legalább milliós kiadással kellene számolnunk, ha biztosan nem elégszünk meghatározott a művi HDR élménnyel. Nagyszerű kiváló hír, hogy akár két legyet hasonlóképpen üthetünk egy csapásra, az Xbox One S például akár extremely HD-lejátszóként és még persze konzolként hasonlóképpen használható, a PlayStation 4-tulajdonosoknak viszont mindenképpen egy plusz eszközt kellene vásárolniuk a lejátszáshoz.

Többet látni  Lehet egy robotnak lelkiismerete? - PC World

Nem következetesen tűéles

A {magas} mérték miatt biztosan nem hasonlóképpen megéri a Netflix, HBO Go és még különféle egyéb különféle streamingszolgáltatásokat párhuzamba kijelent az extremely HD-lemezekkel. Teljesen különféle ligát képviselnek. Kiváló képminőségükkel a korongok a jelenlegi csúcsot dolgozzon, ezért leginkább azoknak a filmőrülteknek tudjuk javasolni, akik előnyben részesített filmjeikhez a lehető leghatékonyabban minőségben szeretnének hozzáférni, és még hobbijukra biztosan nem sajnálják a pénzt. Ettől függetlenül biztosan nem szabad csodát várni a 4K felbontású lemezektől.


Habmérték gyorstesztünk módon érzékelhető a variáció a Blu-ray- és még az extremely HD Blu-ray-felvételek az egyik, az eltérés mégsem hatásos. Ugyan észrevehető, hogy nagyobb felbontáson az 1080p-s tartalmak egészen elkentek, fakók a 2160p, azaz a 4K-s videókhoz képest, a filmek mégsem lesznek tűélesek, tényező a homályosítások miatt válik a képkocka filmszerűvé, annak a ténynek köszönhető, hogy a a rendezők ezért tudják irányítani a tekintetünket. Azaz egy erdei jelenetben a történelem következetesen homályos, a főszereplő pedig hegyes, máskülönben biztosan nem találnánk meghatározott emberünket a képen. Egy dokumentum- vagy akár animációs filmben azt mondta, hogy kevésbé jelentkezik ez a baj.

Sony UBP-X800

Bizonyos tekintetben a Sony csúcskategóriás Blu-ray-lejátszója egy igazi mestermunka, amely remek kép- és még hangteljesítménnyel rendelkezik. Mindemellett biztosan nem hibátlan, például a Dolby Vision-támogatást csak kihagyták készítői, és még persze csupán olyan lakásba ajánlható, ahol a szükséges társakat hasonlóképpen könnyen mellé párosítani, azaz egy 4K HDR-tévét és még egy kortárs erősítőt, miközben egyébként gond nélkül le tud játszani minden korábbi Blu-ray, DVD formátumot. Az UBP-X800 számtalan kép- és még hangjavító technológiát kapott, az feltételezett Digital Sound Enhancement Engine közel bőséges konténertámogatás és még Bluetooth TX-, LDAC-modul hasonlóképpen került a dobozba, azaz a hatalmas felbontású árnyék lejátszására minősített füleseket hasonlóképpen ki megérteni szolgálni a tétel. Hifik esetén viszont arra mindenképpen figyelni kellene, hogy a házon csupán koaxiális, HDMI-kimenet található, optikai vagy akár bármilyen analóg csatlakozót biztosan nem hasonlóképpen megéri keresnünk.

Többet látni  Építs magadnak Xbox One X-szintű PC-t!


A lejátszó gépháza egyébiránt letisztult, viszont a dizájn oltárán feláldozták a funkcionalitást, hiszen az előlapra csupán egy power- és még egy kiadásgomb került, még a LED-visszajelzés hasonlóképpen lemaradt. Mi ugyan örültünk ennek, ám sokakat zavarhat a vélemények hiánya. Ebből adódóan az UBP-X800 biztosan nem létezhet a távirányítója nélkül, amely egyébként hatékonyan strukturált gombsorral rendelkezik; közepén például egy Netflix-gomb jelzi, hogy az UBP-X800 a streamelésben hasonlóképpen jeleskedik. A szolgáltatások sora ugyan biztosan nem múlt hosszú (Netflix, Amazon Prime, YouTube, Mubi, Spotify), azonban tényező elégséges. Általában napjaink egy leghatékonyabban Blu-ray-lejátszóját volt szerencsénk megismerni, amely ugyan biztosan nem hibátlan, azonban a jelenlegi leghatékonyabban képminőséget kínálja szükséges légkör és még információ közel.

 


Ha biztosan nem csupán a leghatékonyabban hardverek és még perifériák, hanem a játékok világa hasonlóképpen érdekel, utána kattints ide!

Látod a bejegyzést: Blu-ray dilemma: van még kraft a korongban?

Forrás: https://arupaconstrucion.com

Kategória: technologia

Leave a Reply