Élet a Wi-Fi-n túl: vezetékmentes technológiák

Nem kellene gyakran a kábeleket kerülgetned. Majd egy terhelések vezetékmentes innováció pótolni kell rendelkezésedre, amelyek thoughts képesek alacsonyabb a vezetékfüggőségedet.

Egy újkori háztartásban jelenleg nemcsak egy géppel, hanem kütyük tömegével kellene számolnunk, amelyek ha kellene, a Wi-Fi-hálózaton segítségével vagy akár éppen Bluetooth, NFC, Miracast alapon utasítgatják egymást. Kétségtelenül kihívó eligazodni a mozaikszavak tengerében, pláne, ha elsőként egy elektronikai áruházban találkozunk a vadidegen kifejezésekkel. Ha úgy érzed, hogy te ráadásul sötétben tapogatózol, ezen a ponton jelenleg figyelj! Cikkünkből megtudhatod, hogy melyek a legfontosabb szabványok, és még mire használhatod mindegyikük.
 

Wi-Fi

Kezdjük a technológiák bemutatását a minden személy keresztül elismert Wi-Fi-vel, ami – habár biztosan nem olyan rég, az ezredforduló elején kezdte meghatározott diadalmenetét, ma jelenleg sokan nehezen tudnának élni nélküle, neve alapvetően egyet út a vezetékmentes internettel. 15 évvel vissza maximális sávszélessége mindössze 2 Mbps volt (2,4 GHz-en), napjainkban viszont jelenleg mindenütt kaphatók 1 Gbps-ra {képes} termékek. A Wi-Fi Alliance felmérése attól függ jelenleg bolygónk minden 4 háztartásban működtetnek WLAN-hálózatot, továbbá 2008 óta megduplázódott az otthonokban megtalálható vezetékmentes elérésre {képes} eszközök száma. Nem vállalunk jelentős kockázatot azzal az állításunkkal, amely attól függ az elkövetkező években ráadásul a Wi-Fi lesz a kábelmentes bolygó kulcsszereplője, egyúttal a dolgok internetének tartóoszlopa. Főként, hogy a partnerség gyakran jelenti legyen valójában az újabb szabványokat. Hamarosan ide a 802.11ac utódja, a WiGig (különféle néven 802.11ad), amely ugyan 60 GHz-es frekvenciasávja miatt csupán hihetetlenül kis hatótávra lesz {képes}, azonban azon {belül} a 7 Gbps maximális arány ráadásul megvalósítható lesz, ami ugyan az ac esetén ráadásul megvalósítható, csupán éppen 8×8-as MIMO konfiguráció kellene beépíteni. A kivételesen jelentős sebességnek köszönhetően akár extremely HD felvételeket ráadásul gond nélkül át tud majd játszani két hangszer az egyik, az Intel víziója attól függ segítségével a képernyő, a nyomtató és még minden különféle hangszer ráadásul összeköthető lesz, ezért minden zsinór eltűnhet asztali SZÁMÍTÓGÉP-nk közeléből. Mondanánk, hogy a tápkábelt attól eltekintve, azonban annak a ténynek köszönhető, hogy a számos kutatási tanulmány ráadásul zajlik a vezetékmentes költség irányában (például Energous Wattup), arra se vennénk mérget.


3G, 4G, LTE

Szhegyes sávú adatátviteli technológiák, amelyeket főleg okostelefonokban és még táblagépekben használnak, ahol az egyik aggódik mindenképpen a hordozó adótornya, a kliens pedig egy olyan hangszer, amely rendelkezik az feljegyzések fogadására feljogosító SIM-kártyával. E tulajdonsága miatt feljegyzések másolására, nagyon saját bezárva belül rendszer kialakítására biztosan nem ideális, maximális akadémiai letöltési sebessége pedig mindössze 326 Mbps, azonban legalább biztosan nem helyhez kötött.

Többet látni  Izgalmas lesz a Nokia 9 PureView

Wi-Fi Direct

A innováció lehetővé teszi két hangszer egyenes, pont-pont (P2P) csatlakozását, a mag Wi-Fi kereskedelmi infrastruktúra megkerülése nélkül. A jogorvoslat jelentős vonalakban úgy munkahelyek, mint a Bluetooth, azaz biztosan nem kellene, hogy a két tétel ugyanattól a gyártótól származzon, elegendő, ha egy nyelvet beszélnek, azaz a népszerű pontot a követelmény adja. Ez főként fájlok átküldésekor könnyen értékes, például, ha éppen egy olyan helyen akarunk adatokat megosztani, ahol biztosan nem érhető el vezetékmentes hálózati védelem – elvárja az utcán sétálva. A párosítás számos technika történhet két hangszer az egyik: NFC, Bluetooth vagy akár valamilyen kapcsoló (WPS), applikáció könnyen a kiindulópontja.
 


A Direct így biztosan nem konkurál a finomított Wi-Fi-vel, kiegészíti azt, a Bluetooth-használatot viszont visszaszoríthatja, amennyiben biztosan nem szándék az energiatakarékosság. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy míg a Bluetooth követelmény elterjedtnek mondható, addig a Wi-Fi Direct csupán pár eszközben érhető el. Windowsnál például csupán a parancssorral könnyen kideríteni, hogy gépünk támogatja-e a protokollt. Ehhez nyissuk meghatározott a parancssort – [Win+R], majd [CMD] –, majd gépeljük legyen valójában az [ipconfig /all] parancsot. Ha a listában ezt követően megtaláljuk a „Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter” bejegyzést, ezen a ponton szabad a monitor, jelenleg csupán egy kívül segédprogramra lesz szükségünk, hogy kipróbáljuk azt. A többplatformos Feem (tryfeem.com) például egy nagyszerű kiváló politikai választás könnyen.

Bluetooth

Eszközök összekötésére, párosítására az esetek többségében érdemesebb a Bluetooth technológiát igénybe venni. Habköltség arány kapcsolatos sokkal a Wi-Fi Direct hátulján hátulján kullog, ha biztosan nem fájlküldésről, hanem folytonos kapcsolatról teherautó mondat, ezen a ponton kivételesen le- energiaigénye miatt egyértelmű politikai választás. A követelmény múltja szép 1994-ig nyúlik nyereség, születésénél a svéd Ericsson bábáskodott, majd az általa alapított partnerség gyakran bővült, áram, 4.2-es specifikációjának „impresszumában” jelenleg többek az egyik a Nokia, a Microsoft, az Intel, a Qualcomm, az Alcatel, a Texas Instruments és még a Broadcom ráadásul megtalálható. Iparági szabvánnyá vált, aminek köszönhetően ma jelenleg szinte minden telefonban, táblagépben, tévében, noteszgépben biztosan ott rejtőzik egy Bluetooth-modul. Nevét Harald Blåtand dán fő- után kapta, egyrészt utalva az vezet nemzetegyesítő tevékenységére, másrészt kedvelt eledelére: annak a ténynek köszönhető, hogy a habzsolta az áfonyát, egy lehetőség után kék lett a foga.
 


A innováció 4.0-s verziója a 2402–2480 MHz közötti frekvenciasávot használva 2 MHz-es ugrásokkal, összességében 40 párhuzamos csatornán munkahelyek, és még maximálisan 24 Mbps átviteli sebességre {képes}. Egy Bluetooth-hálózaton {belül} egy eszközhöz maximálisan teljes hét egy további csatlakozhat, az egyes kliensek energiafogyasztását definiált osztályuk határozza meghatározott, ami a hatótávolságot ráadásul befolyásolja. Az egyes osztályú kütyük akár 100 méteres hatótávval ráadásul rendelkezhetnek, ám áramfelvételük szép {magas}, 100 mW. A kettes képzési osztály – a legtöbb Bluetooth-képes hangszer ezt használja – jelenleg csupán 10 méteren {belül} munkahelyek, cserébe az energiaigény 2,5 mW-ra redukálódik. A 3 képzési osztály pedig szép szokatlan, 1 mW mellé ugyanis sokkal kevesebb mint 1 méteres hatótáv jár. Sőt, a 4 generációs Bluetooth követelmény azonban extra csökkentette a innováció energiaéhségét, ezért ha könnyen, ezen a ponton minden esetben olyan eszközöket válasszunk, amelynél négyessel kezdődő verziószámot látunk.

Többet látni  XYplorer: brutális tudású fájlkezelő újból ingyen

NFC

Ha magyarra akarnánk fordítani a követelmény Near Field Communication nevét, ezen a ponton esetleg a legtalálóbb a gyors hatótávú kölcsönhatás akarat. Talán ebből ráadásul kitalálható, hogy az NFC biztosan nem ideális nagyobb távokban adatátvitelre, a legjobban érintésnyi távolságra munkahelyek, kétirányú átvitelt megvalósítva a 13, 56 MHz-es frekvenciatartományban. E megkötések módon a innováció kiválóan ideális érintésmentes fizetésre vagy akár egy Bluetooth- és még Wi-Fi-kapcsolat kialakítására, mikor a hosszas párosítási beállítások helyett mindössze egymás mellé kellene tennünk két eszközt (például egy mobilt és még egy fejhallgatót). Természetesen helyettes használat ráadásul elképelhető, láttunk jelenleg például NFC-alapú játékot és még névjegykártyát ráadásul.

DLNA

Az eddig bemutatott technológiáktól eltérően a DLNA biztosan nem alakít ki nagyon saját hálózatot – hasonlóképpen az Intel WiDi, ChromeSolid és még DLNA szabványokhoz –, hanem egy meglévő Wi-Fi-jelre telepszik rá. A főként multimédiás jelek továbbítására kifejlesztett folyamat célja két hangszer összekapcsolása a lehető legegyszerűbb, felhasználóbarát technika, hogy a párosításhoz mindössze a kiindulási és még a céleszközt kelljen ismerni. A DLNA lényege, hogy egy bármi összekötő infrastruktúrát adjon a szabvánnyal kompatibilis eszközöknek. Alapja a hatékonyan elismert HTTP-hálózati és még az uPnP (Universal Plug’n’Play), valamint uPnP AV-protokoll. Ebben a rendszerben a HTTP-protokollon segítségével zajlik az adatfolyam továbbítása, az uPnP a hálózati konfigurálást végzi (hálózaton lévő gépek felismerése, portok átirányítása stb.), míg az audió-videó műsortartalmak kezeléséről az UPnP A/V gondoskodik.
 


A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hálózaton {belül} a DLNA-t szószóló eszközök gyakran előtérbe tolják magukat, keresve a megvalósítható kapcsolódásokat. Ha egy egy további hangszer válaszol a hívásukra, ezen a ponton gyorsan reagálnak, lejátszva az átküldött tartalmat, ezért biztosan nem kellene hosszas beállításokkal bajlódni. Ez például Windows Media Playeren {belül} a [Play to] funkcióval érhető el, amivel zenéket, filmeket és még képeket küldhetünk át például a nappaliban lévő tévének. A innováció hátránya, hogy csupán a lokális fájlok streamelésére ideális, kimondottan habár a DLNA specifikációi adottak, a tétel félnél biztosan nem követeli meghatározott ugyanazon konténerek támogatását (például hogy egy tévé lejátssza az MKV-állományokat).

AirPlay

Az Apple megoldása ennél sokkal rugalmasabb és még egyben kötöttebb ráadásul. Nem okoz problémát a formátumok, konténerek támogatása, annak a ténynek köszönhető, hogy a a innováció csupán egy bezárva ökoszisztémán {belül} működő (értsd: Apple eszközök), ám előnye, hogy képernyőtükrözéssel akár a YouTube-videók ráadásul továbbíthatók. Mivel az Apple biztosan nem publikálta az AirPlay specifikus specifikációit, csupán biztosan nem reprezentatív feljegyzések ismertek. Ezek attól függ az AirPlay {jelenleg} fotók, videók és még zenék, valamint a kijelző képernyő tükrözésére {képes} meglévő Wi-Fi-hálózaton segítségével főként Multicast DNS, HTTP, RTSP és még RTP szabványokat használva iOS, Mac OS X, Apple TELEVÍZIÓ és még támogatott eszközök az egyik. Sajnos utóbbiak listája {jelenleg} meglehetősen gyors, és még főként erősítőkről, zenelejátszókról teherautó mondat, így a folyamat használati lehetősége limitált, olyan háztartásban célszerű beállít, ahol legalább két Apple hangszer megtalálható, kimondottan a veszteségmentes árnyék továbbítása ráadásul csábító könnyen.

Többet látni  Külön rajongói vannak a kalózszoftverek zenéinek

ChromeSolid

Nem pazarolnánk múlt számos szót a Google megoldására, hiszen lényegében az AirPlay-hez összehasonlítható funkcionalitást kínál, és még {jelenleg} csupán egy eszközzel egymással használható: az ugyanaz nevű Chrome OS-alapú tévéokosítóval. A kütyü HDMI-kapcsolaton segítségével alapvetően bármely újkori tévéhez {képes} kapcsolódni, ami rendelkezik az imént említett kapcsolóval, az Apple technológiájához képest sokkal nyitottabb és még univerzális – rengeteg mindennel használható az iOS- és még Android-támogatásnak köszönhetően. A Plex szerverrel akár lokális fájlokat ráadásul {képes} lejátszani, továbbá sokkal olcsóbb, mint az Apple TELEVÍZIÓ. Hátránya, hogy főként Google szolgáltatásokhoz (Play Music, YouTube…) kötődik.
 


Miracast

Végezetül beszéljünk a Wi-Fi-szövetség kegyeltjéről, a Miracastról, amely leginkább vezetékmentes HDMI-ként jellemezhető. A DLNA, AirPlay, ChromeSolid hármastól eltérően biztosan nem meglévő infrastruktúrát használ, hanem minden esetben egy ad-hoc kapcsolatot fejleszteni ki két hangszer az egyik, a Wi-Fi Direct technológiára építve. Ennek köszönhetően ezért akár egy ismeretlen személy tárgyalóban ráadásul összeköthetjük telefonunkat a szomszédság projektorral, ami számos esetben haszon könnyen. Minden esetben képernyőtükrözésről teherautó mondat, ami oda-vissza működhet elviekben, a gyakorlatban viszont szokatlan, hogy egy tévé e technika át megérteni küldeni az adását, pedig igény akarat rá. A innováció minden esetben H.264 kódolást használ, és még WPA-2 titkosítással kódolja a küldött jelet. Habköltség több és több számos eszközben megtalálható, gondot okoz, hogy biztosan nem azonban {képes} szabványként funkció – a gyártók az egységes elnevezésben se értenek egyet. LG SmartShare, Samsung AllShare, Sony Screen Mirroring, Panasonic Display Mirroring – minden esetben a Miracastról teherautó mondat, csupán ezt a cégek hatékonyan álcázzák.

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális SZÁMÍTÓGÉP Worldben ráadásul. Éves előfizetéssel továbbá jelenleg 6 960 forintot ráadásul megspórolhatsz!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és még elemzéseinket alább listázva találod.

Látod a bejegyzést: Élet a Wi-Fi-n túl: vezetékmentes technológiák

Forrás: https://arupaconstrucion.com

Kategória: technologia

Leave a Reply