IPS vs TN – melyik a szemrevalóbb?

Mindegyik paneltechnológiának vannak fanatikusai: akik imádják és még akik gyűlölik. Megmutatjuk, melyiket mikor megéri választani.

Ahogy az SZÁMÍTÓGÉP vásárlásnál az alaplap eldönti a platformot és még egy verem szolgáltatást, úgy a monitorvásárlásnál a ajtó eldönti, hogy elsődlegesen milyen feladatra lesz a legalkalmasabb a megjelenítő képernyő. Hosszú évekig biztosan nem volt ezzel különösebb gond, mert a TN volt az felajánlotta, az IPS a méregdrága és még egyszerűen elvétve volt egy-egy különféle jogorvoslat (VA). A technológiák azt mondta, hogy rengeteget fejlődtek, megjelent több vadonatúj megoldás hasonlóképpen, ezáltal ma valójában biztosan nem állnak előkészített a idős ajánlatok, csakis az alaptézis, miszerint a ajtó megválasztásával valójában nagyjából legyen valójában hasonlóképpen lőttük, milyen felhasználásra keressük a monitorunkat.

 

TN: minden dolog a játékosokért

A TN modern technológia ésszerűen régóta meglévő teherautó a piacon, és még – noha több mindenben fellendítette – házaspár dologban továbbra hasonlóképpen ugyanarra számíthatunk. A legfontosabb ezek közül, hogy a betekintési pozíció továbbra se a leghatékonyabban: a 170/160 fok elsősorban nagyátlójú monitornál és még olyan esetben gyöngyfehér gondot jelenteni, ahol ugyanakkor többen hasonlóképpen néznék a monitort. A mai TN paneleknél a jó hír az valójában fellendítette valamelyest mindez, és még például oldalról, kimondottan felülről nézve biztosan nem vált át negatívba a fotó, viszont ha kicsit hasonlóképpen feljebb teherautó egy ilyen megjelenítő képernyő, ne várjunk múlt nagyon jó (PL) eredményt. Először a fotó top részének a fényereje és még kontrasztja mászik el, majd a színek változnak előkészített és még valamikor a fotó hasonlóképpen negatívba vált. Nagyon jó (PL) tanácsadó ezért, hogy TN paneles monitort úgy állítsunk legyen valójában, hogy vonatkozás szemmagasságban vagy akár annál lejjebb legyen.

 


 

A még egy minőség gyakorlati, ez pedig a válaszidő. A TN panelek az egyik ma valójában maroknyi olyan teherautó, amelyik biztosan nem 1 ms-ot nyújt előkészített GTG átmenetre. Ez roppant gyakorlati és még gyorsmozgású játékoknál bizony szükségünk hasonlóképpen lesz rá, ha hardcore játékosok vagyunk. Emiatt hasonlóképpen történt előkészített az, hogy a G-Synces monitorok TN panelt kaptak, hiszen alább listázva elsősorban a játékosoknak tervezett kijelzőről teherautó mondat, ahol a színhűségnél fontosabb a reakcióidő. A javítani hasonlóképpen a TN-nél lesz sokkal jobb, még ez hasonlóképpen szintén a játékosok számára módszer majd jelentős előnyt. A G-Synces vagy akár energikus 3D-s kijelzők a tipikus, 60 Hz-es javítani közel képesek 120 és még 144 Hz-es képfrissítésre hasonlóképpen, amellyel valóban folytonos könnyen minden akció és még a G-Syncet aktiválva a képtorzítás, kimondottan akadozás miatt se kellene aggódnunk.

Többet látni  Így próbálhatod ki az iOS 15-öt, a watchOS 8-at és az iPadOS 15-öt

 


 

A 144 Hz és még a G-sync azt mondta, hogy teherautó egy még egy, frissebb TN-őrület hasonlóképpen, mégpedig az olcsó 4K. Ez, a gyártók keresztül érthető technika imádott módszer annyit tesz, hogy 28 colos, 4K felbontású monitorunk könnyen, ám ennek eredményeként mégsem kellene kiadnunk sokszázezer forintot. A 140-180 1000 forint az egyik beszerezhető 4K kijelzők mindegyike TN paneles, vagyis a színhűség (klub ez biztosan nem vállalhatatlanul alkalmatlan), még azonban válassza a betekintési pozíció biztosan nem lesz ideális. Aki ezzel megbarátkozik, sajátja olcsón könnyen hatalmas felbontású, hatalmas képátlós monitora, még figyeljen oda arra, hogy mindenképpen DisplayPorton hajtsa előkészített. A választásnál azonban egy rendkívül elengedhetetlen elem teherautó, amire alább listázva kimondottan figyelni kellene. Az olcsósításban sajnálatos módon néhány szervezet az UHD skálázót hasonlóképpen gyengébbre faragta, ezáltal ezek a monitorok DP 1.2 kapcsolaton hasonlóképpen egyszerűen 30 Hz-re képesek, márpedig ez szinte semmire se megfelelő, játékra pedig egyenesen katasztrofális.

 


 

IPS: Barátságos árváltozás

A TN hatalmas ellenfele az IPS, amelynek legfontosabb előnye, hogy közel átfogó betekintési szögeket kínál, vagyis oldalról, fentről vagy akár lentről biztosan nem torzul a TN-hez azonos mértékben a fotó, emellett hatalmas képátlónál a képernyő széleinél se lesz látszólagos fényerőváltozás (felajánlotta, hogy nagyon jó (PL) monitort választottunk). Sokáig biztosan nem tévhit, hanem érvényes ellenzék volt az IPS panelekkel ellentétes, hogy a TN 5-8 ms-os válaszidejéhez képest 20-30 vagy akár akár 40-50 ms-mal kellett számolni, márpedig ez alkalmatlanná tette játékra. Szerencsére ez valójában a elmúlt idők, a mai, fejlett IPS panelek jellemzően 5 ms GTG válaszidővel rendelkeznek, ami játékhoz hasonlóképpen teljesen megfelelő. Az IPS-nél (vagy akár mondhatnánk a Samsung egyfajta PLS technológiáját hasonlóképpen, amely ugyanaz előnyökkel és még hátrányokkal rendelkezik) a áram őrület az AH-IPS, amely LG növekedés és még végső érdeme, hogy nagyjából ugyanaz képminőség és még paraméterek közel sokkal olcsóbb: sok AH-IPS-es képernyő akár a TN-paneles modellekkel hasonlóképpen illetékes felvenni a versenyt.

Többet látni  Ezek a telefonok érkeznek idén tavasszal és nyáron

 


 

A figyelemfelkeltő költség közel továbbra hasonlóképpen megkapjuk a 178/178 fokos betekintési szögeket, az 5 ms válaszidőt, a kellően hatalmas fényerőt és még kontrasztot, sőt, ma valójában a Full HD átlépése se módszer gondot. Jelenleg egy ideje kaphatók a piacon a 21:9-es képarányú, UltraWide IPS monitorok, melyek a szokásostól felbontásokat kínálnak (például 3440×1440) 25, 29 vagy akár akár 34 colon. Ezek előnye, hogy akár két monitornak ideális asztalterületet kínálnak felbontásban, mégsem kellene a központ káva miatt aggódnunk, mint egy kétmonitoros kiépítés esetében. Ezek az extraszéles monitorok elsősorban munkára alkalmasak, ahol nagyon jó (PL) több otthoni ablak és még kezelőszerv elfér kétoldalt úgy, hogy a megjelenítő képernyő közepe megmarad a elsődleges ablakunknak. Ezzel a szélesvásznú kialakítással teljesen passzol a nagyon jó (PL) betekintési pozíció, amit egy TN-nél biztosan nem kapnánk előkészített. A felsőkategóriás monitoroknál a színhűség hasonlóképpen vadonatúj értelmet nyereség, ugyanis DP kapcsolaton színenként 10 kis álljon össze tartalmaz rendelkezésre (TN panelnél ez 6 kis, átlagos monitornál 8 kis). Valamint ha mindez azonban biztosan nem akarat megfelelő, valójában hajlított kivitelű modellt hasonlóképpen választhatunk.

Természetesen a 4K település se gond az IPS technológiának, ám alább listázva azonban jelentős árprémiumra kellene számítanunk. Ami az IPS-nél pillanatnyilag azonban kihagyás, az az 1 ms-os válaszidő és még a 144 Hz-es képfrissítés, ezáltal G-Sync és még energikus 3D se lesz a szolgáltatások listáján.

 


Next huge factor

Az IPS-ek legközelebb durranása könnyen, hogy nagyobbat gyöngyfehér szólni, mint az olcsó, TN-es 4K monitorok. Az AU Optronics ugyanis szeptemberben bejelentette, hogy egy speciális, különösebben biztosan nem részletezett, AHVA technológiát felhasználva sikerült 144 Hz-es IPS panelt készítenie, amely minden megvalósítható IPS-előny közel 144 Hz-es frissítésre illetékes, ezáltal megnyílhat az útvonal a G-Sync/Freesínc és még az energikus szemüveges 3D korábban. A település se feltétlenül egyszerűen Full HD, akár WQHD (2560×1440) hasonlóképpen könnyen, ami 27 colra a mai játékgépekhez tökéletes szavazás. A szorongó és még bíztató nyilatkozat kitér arra, hogy a fényerő és még a összehasonlítás finom lesz (350 cd/m2 és még 1000:1), a Termelés valójában ősszel megkezdődött, még sajnálatos módon árat és még konkrét típusokat azonban biztosan nem közöltek, ahogy a fellebbezés dátumáról se könnyen tudni és még a 4K se került szóba.

Többet látni  BB FlashBack Express - A szeptemberi teljes verzió

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és még elemzéseinket alább listázva találod.

Látod a bejegyzést: IPS vs TN – melyik a szemrevalóbb?

Forrás: https://arupaconstrucion.com

Kategória: technologia

Leave a Reply